RSS
 

Pieczarki w chrupiącej panierce

03 mar

Ją mocno męczy przeziębienie, przez co straciła znaczny procent węchu i – co najgorsze – smaku. Po pracy, po solidnej dawce różnych, dziwnych specyfików, pojawiła się jednak zachcianka. Coś szybkiego i koniecznie coś z pieczarką. Jajko, trochę bułki tartej, kilka krążków chilli – na wzmocnienie smaku i łatwiejsze oddychanie – i mała, szybka przekąska dla dwojga gotowa (działa: na Jej twarzy pojawił się uśmiech).

pieczarki w panierce

Składniki:
* 10 niewielkich pieczarek
* 1 jajko
* filiżanka bułki tartej
* kilka krążków czerwonej papryczki chilli/
* sól i pieprz
* olej do smażenia 

pieczarki w panierce

Przygotowanie:
1. Pieczarki myjemy, oczyszczamy i usuwamy większą część nóżki.
2. W jednej miseczce roztrzepujemy jajko z solą i pieprzem, do drugiej wrzucamy bułkę tartą i krążki chilli.
3. Rozgrzewamy olej na patelni. Każdą pieczarkę obtaczamy w jajku, w bułce i smażymy po 3 min. z każdej strony (na złoty kolor). Voila!

pieczarki w panierce

pieczarki w panierce

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. gunetka

    5 kwietnia 2014 o 13:10

    Prosty przepis i bardzo smaczne jedzonko! :)

     
  2. ~DomiNika

    11 marca 2014 o 21:29

    ONA ma świetne pomysły ! Brawo !

     
  3. ~Marta

    11 marca 2014 o 17:18

    Nie przepadam za pieczarkami ale te tak apetycznie wyglądają, że chętnie bym je zjadła :)
    pozdrawiam

     
  4. ~bunia

    11 marca 2014 o 17:11

    Bardzo fajnie wyglądają i jak niewiele trzeba by wyczarować coś tak apetycznego :) Pozdrawiam http://www.zainspirowanawkuchni.blogspot.com

     
  5. ~Ale Meksyk!

    11 marca 2014 o 07:29

    Rewelacyjną przekąską dla dwojga jest też tradycyjna meksykańska Quesadilla :) Idealne rozwiązanie na szybkie i przepyszne jedzonko :) http://www.alemeksyk.eu/przepisy-meksykanskie/na-bazie-tortilli/quesadillas/item/456-pikantna-quesadilla-z-kielbasa-chorizo.html

     
  6. ~mama

    10 marca 2014 o 20:27

    mmmm:) zobacz też mój przepis na omlet z pieczarkami
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/02/omlet-z-pieczarkami.html

     
  7. ~PrzekaskinaImpreze.pl

    10 marca 2014 o 19:25

    bardzo fajny pomysł, smakowicie wyglądają :)

     
  8. ~Monika

    10 marca 2014 o 13:25

    Też takie robię, tyle że bez papryczki. Uwielbiam je :-)

     
  9. ~ulubione przepisy Barbary

    10 marca 2014 o 11:49

    hmmm, czasem lubię takie coś zrobić i jeszcze chętniej zjeść:-) a co myślisz o dodaniu do zestawu np. pieczonej ryby w folii albo jakaś sałatka?:-)
    http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2013/10/pstrag-w-pieczony-folii-aluminiowej.html
    pozdrawiam, miłego dnia życzę

     
  10. ~bułka z chlebem

    10 marca 2014 o 10:41

    Uwielbiam pieczarki i zapraszam na pieczarki na kurzych nóżkach

     
  11. ~Ola

    10 marca 2014 o 10:35

    Wygladaja swietnie i pewnei tak smakuja :)
    http://chillijemy.blogspot.com/

     
  12. Maciej I

    10 marca 2014 o 10:01

    Koniecznie trzeba wypróbować ;)

     
  13. ~ania

    10 marca 2014 o 09:44

    ale odkrycie, bardzo popularne w PRL, a dodanie chili to nowomoda poprostu …

     
  14. ~Ania

    10 marca 2014 o 09:29

    Wyglądają wspaniale! :D Zapraszam też na stronę z ogromną ilością różnorodnych przepisów z pieczarkami: http://www.ja-pieczarka.pl/

     
  15. Kuchnia Biegacza

    10 marca 2014 o 09:26

    Ale smaczne zdjęcia :) W ogóle ładny blog i jakby taki trochę podobny ;) Będę tu zaglądać i zapraszam też do mojej Kuchni Biegacza :) http://japiernicze-biegam-i-jem.blog.pl/

     
  16. ~Gość

    10 marca 2014 o 08:29

    Świetnie się zapowiadają.
    Polecam też warzywa
    http://inews.com.pl/WordPress3/warzywa-panierowane

     
  17. ~Kopalnia Smaku

    10 marca 2014 o 08:21

    Pieczarki w panierce pamiętam z lat dzieciństwa kiedy częściej gościły na domowym stole… Od siebie polecam też coś równie szybkiego i smacznego: makaron z wędzonym łososiem: http://kopalniasmaku.pl/przepisy/101-100086-makaron_z_wedzonym_lososiem.html

     
  18. ~mama

    10 marca 2014 o 08:12

    pyszne:) zobacz też mój sposób na pieczarki w cieście francuskim
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com.es/2013/10/ciasto-francuskie-z-pieczarkami.html

     
  19. ~kalafior

    10 marca 2014 o 07:51

    świetny pomysł! musze takie zrobić na najbliższa impreze :)
    u mnie na domówkach furore robi kalafior w panierce z sosikiem czosnkowym :)
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/10/kalafior-w-panierce.html

    pozdrawiam serdecznie

     
  20. ~aga

    10 marca 2014 o 07:51

    pięknie wyglądają! Polecam też pieczarki z mięta i czosnkiem, też pyszniaste :-)
    http://przepisytv.blogspot.com/2014/02/pieczarki-w-sosie-mietowo-czosnkowym.html?q=pieczarki

     
  21. ~Qchenne kaprysy

    10 marca 2014 o 07:48

    Mmmm, to musi być smaczne, uwielbiam panierowane przysmaki :) Zobacz moje kulki ryżowe z papryką i … http://qchennekaprysy.blogspot.com/2014/02/kulki-ryzowe-z-papryka-cebulka-i-natka.html

     
 

  • Facebook