RSS
 

Domowy chleb z orzechami nerkowca i rodzynkami

20 mar

Pierwszy domowy chleb w naszym domu. Nie wiemy, dlaczego dopiero teraz. Może dlatego, że bez odpowiedniej maszyny, która robi wszystko sama, wydaje się to zbyt trudne i czasochłonne. Czasu trzeba rzeczywiście troszkę poświęcić, choć więcej w tym wszystkim czekania niż pracy. Nieskomplikowanej zresztą. Trzeba jednak odrobiny cierpliwości, doglądania i chuchania na chlebek – po prostu trzeba oddać mu na tę chwilę całe swoje serce.
Chleb jest niesamowity. Puszysty w środku i baaardzo chrupiący na zewnątrz – chwilami aż za bardzo! Dawno nie widzieliśmy takiego bałaganu przy krojeniu pieczywa. Ale to sama przyjemność. Połowa od razu trafiła w ręce mamy, która natychmiast nabrała ochoty na własną wersję…

Chleb z orzechami nerkowca i rodzynkami

Z uwagi na słodką nutkę, czyli obecność rodzynek, najlepiej pasuje do chleba miód, powidła lub po prostu świeże masło.  No, chyba że zrezygnujemy z rodzynek – wtedy hulaj duszo…

Składniki:
*  1 1/2 szklanki ciepłej wody
* 1 1/4 mąki pszennej razowej
* 2 szklanki mąki pszennej
* 1/2 łyżeczki soli
* 1 paczka suchych drożdży (tu Delecta, 8 g)
* garść rodzynek
* garść posiekanych orzechów nerkowca
* oliwa do wysmarowania miski 

Chleb z orzechami nerkowca i rodzynkami

Przygotowanie:
1. Do miski przesiewamy przez sitko mąkę, drożdże i sól. Zalewamy ciepłą wodą i mieszamy – tak, by ciasto zrobiło się jednolite i lepkie (najlepiej zrobić to mikserem).
2. Powierzchnię miski, której nie dotyka jeszcze ciasto, natłuszczamy oliwą, nakrywamy miskę ściereczką i zostawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, by wyrosło.
3. Blat obsypujemy odrobiną mąki, wykładamy ciasto i zagniatamy. Dodajemy rodzynki i orzechy i porządnie zagniatamy, tak, by równomiernie połączyły się z ciastem i formujemy w coś na kształt kulki.
4. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Kładziemy na nim ciasto, obsypujemy odrobiną mąki i pozostawiamy na ok. godzinę, by odpoczęło (w tym czasie kulka nieco osiądzie).
5. Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni (termoobieg), na samym dole wstawiamy naczynie z ciepłą wodą.
6. Nacinamy ciasto w kilku miejscach (jak nam się podoba – u nas krzyżyk przez środek) i wstawiamy blachę z ciastem do piekarnika. Pieczemy 35 minut na złoty kolor. Voila!
Chleb z nerkowcem i rodzynkami
Chleb z nerkowcem i rodzynkami
Domowy chleb
Domowy chleb
Domowy chleb
 
 

Tags:

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Aga

    24 sierpnia 2016 o 12:26

    Przepyszny chlebek, a dzięki użytym dodatkom jest też mega pożywny. Natomiast co się tyczy samych orzechów nerkowca, są niezmiernie wartościowe i zdrowe: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/5-powodow-dla-ktorych-warto-jesc-orzechy – warto poczytać, czasem takie orzechy działają skuteczniej niż niejeden lek.

     
  2. renata.pn

    22 marca 2014 o 21:50

    Chętnie pochrupałabym taki świeżutki domowy chlebuś z domowym masełkiem, do tego domowy jogurt ze świeżymi owocami – mmmm mniam. Rozmarzyłam się troszeczkę. Dla odmiany podzielę się z Wami cudownymi bułeczkami. Zapraszam http://to-tylko-blog.blog.pl/category/pieczywo/

     
  3. ~Ala

    22 marca 2014 o 20:59

    wygląda naprawdę zachęcająco

     
  4. ~beata

    22 marca 2014 o 19:16

    swojski chlebuś jest najlepszy :) przynajmniej wie sie z czego sie go robi…

    - – - –
    http://www.alestrona.net/782/torcik_lodowy_kinder_bueno.html

     
  5. ~Natta

    22 marca 2014 o 15:30

    Niesamowicie wygląda Twój chlebek. A Od siebie polecam bułeczki owsiane:) http://kuchnianatki.blogspot.com/2014/01/buki-owsiane.html

     
  6. ~bunia

    22 marca 2014 o 15:29

    Aż mi zapachniało :) Pozdrawiam http://www.zainspirowanawkuchni.blogspot.com

     
  7. ~RoślinyKwiaty

    22 marca 2014 o 15:23

    Taki trochę bakaliowy ten chleb:-) Nie przepadam za rodzynkami, w ciastach, ciekawe jak byłoby z chlebem?

     
    • ~dnk

      22 marca 2014 o 15:32

      Jeśli lubisz pieczywo z dodatkiem słodkości – powideł czy miodu, to na pewno będzie Ci smakować. Jeśli nie chcesz ryzykować, zrezygnuj z rodzynek. Możesz też dodać, np. pestki słonecznika czy ulubione orzechy…

       
  8. ~focaccia

    22 marca 2014 o 15:09

    domowe pieczywo jest najlepsze, ja polecam focaccie, http://qchennekaprysy.blogspot.com/2014/02/focaccia-przepis-na-ciasto.html

     
  9. ~Nikola

    22 marca 2014 o 14:26

    To nie chleb to deska!

     
    • ~dnk

      22 marca 2014 o 14:30

      niki, w życiu takiej smacznej deski nie jedliśmy ;)

       
  10. ~Ale Meksyk!

    22 marca 2014 o 14:24

    Bo domowe chleby najlepsze :) Polecamy tez i nasz przepis na błyskawiczny i bardzo prosty chlebek :) http://www.alemeksyk.eu/smaki-swiata/item/282-domowy-chlebek.html

     
    • ~dnk

      22 marca 2014 o 14:32

      dziękujemy, przetestujemy :)

       
  11. ~flavors

    22 marca 2014 o 13:05

    Wygląda przepięknie i pewnie tak też smakuje! Uwielbiam orzechy nerkowca, do tego domowej roboty chlebek!

     
  12. ~tss

    22 marca 2014 o 12:41

    Polecam chleb orzechowy – http://www.stachurska.eu/?p=6928 .

     
  13. ~Gość

    22 marca 2014 o 12:39

    Świetny pomysł z połączeniem składników.
    Polecam też
    http://inews.com.pl/WordPress3/jagodzianki

     
  14. Kuchnia Biegacza

    22 marca 2014 o 10:53

    Wygląda rewelacyjnie. Pociekła mi ślinka, mimo że jadłam już śniadanie. Też piekę chleb i na dodatek wyłącznie taki jadam od pięciu lat. Na zakwasie z różnymi dodatkami. http://japiernicze-biegam-i-jem.blog.pl/2014/02/05/bieganie-chleb-nasz-powszedni-a-propos/

     
    • darjucz

      22 marca 2014 o 11:49

      my wciąż przed :) miłego dnia!

       
  15. ~przepismamy

    22 marca 2014 o 10:52

    Pycha, polecam tez moje domowe pieczywo.

     
  16. ~Stanisław

    22 marca 2014 o 10:48

    doskonały chleb.dlaczego nie go w sklepach ?

     
  17. ~Obżarciuch

    22 marca 2014 o 10:28

    mmm… ekstra chlebek, ale bym takiego zjadła:) ja ostatnio robiłam cebularze zobacz, wyszły naprawdę rewelacyjne

    http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/03/cebulaki.html

     
 

  • Facebook