RSS
 

Błyskawiczne ciasto z jabłkami, czyli szarlotka dla leniwych

06 sie

Szybko, smacznie, prosto i – co najważniejsze – z jabłkami :) Czyli ciąg dalszy papierówkowych szaleństw.
Tym razem przepis na najprostszą szarlotkę, jaką znamy. Przepis na dzisiejsze ciasto z jabłkami pochodzi z książki „Kuchnia polska. 1500 przepisów” Małgorzaty Caprari, którą sprezentowała nam Babcia. Choć może to dziwnie zabrzmi, Babcia nie lubi gotować, woli oglądać mecze piłki nożnej i siatkówki. A jeśli już musi gotować, wybiera najprostsze wersje dań, co i tak wychodzi jej znakomicie. Jak widać, przejęta książka, do której Babcia zajrzała może ze dwa razy, od razu poszła u nas w ruch…

Ciasto z jabłkami

Składniki:

* 6 dużych jabłek (np. papierówek)
* 3/4 szklanki brązowego cukru
* 2 jajka
* 2 szklanki mąki pszennej
* 1 łyżeczka sody
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 3 łyżki oliwy z oliwek
* 3 łyżki zagęszczonego soku malinowego (lub wiśniowego)
* 3 łyżki rodzynek
* 3 łyżki soku z cytryny
* szczypta soli
* masło i bułka tarta do foremki

Ciasto z jabłkami

Przygotowanie:

1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cukrem. Odstawiamy na pół godziny.
2. Mąkę przesiewamy z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy do jabłek razem z sokiem, rodzynkami, oliwą i jajkami. Mieszamy drewnianą łyżką.
3. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni bez termoobiegu) na ok. 45 minut.

Jedz jabłka :)

Błyskawiczne ciasto z jabłkami

Ciasto z jabłkami

Błyskawiczne ciasto z jabłkami

 
Komentarze (10)

Napisane przez w kategorii desery, owoce

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Ala

    26 sierpnia 2014 o 19:22

    Jakie wymiary powinna mieć blaszka?

     
    • dwojenakuchence

      3 września 2014 o 20:24

      32 x 14

       
  2. ~Gość

    10 sierpnia 2014 o 17:21

    Bardzo fajna sprawa, pozdrawiam.
    Polecam też
    http://inews.com.pl/WordPress3/jablka-pieczone-w-ciescie

     
  3. ~Zamek Chojnik

    10 sierpnia 2014 o 17:16

    Ciasto wygląda bardzo smakowicie, muszę wypróbować Twój przepis. :)

     
  4. ~ania

    10 sierpnia 2014 o 14:15

    pysznie wygląda, a ja zapraszam do siebie na przepisy na wyrób domowych serów, wina i cydru http://winoiser.com/blog-wino-i-ser/

     
  5. ~dora

    10 sierpnia 2014 o 12:14

    bardzo smaczny; jakby dla moich umiejętności wymyślony i na pewno spróbuję

     
  6. ~przepismamy

    10 sierpnia 2014 o 11:17

    wygląda wspaniale!

    pozdrawiam

     
  7. ~gin

    7 sierpnia 2014 o 01:17

    Twoja Babcia to jak moja Mama – też nie za bardzo lubi spędzać czas w kuchni, za to ostatnie mecze piłki nożnej i siatkówki oglądała z zapartym tchem ;)
    Ja tam jednak wolę piec ciasta ;) Twoje wygląda wyjątkowo kusząco :)

     
    • dwojenakuchence

      7 sierpnia 2014 o 09:00

      A u Ciebie znaleźliśmy chlebek bananowy, który od dawna planujemy zrobić. Może podkradniemy przepis, bo wygląda ciekawie :)

       
 

  • Facebook