RSS
 

Jak przygotować idealne jajka w koszulkach?

18 wrz

Niektórzy uważają, że przygotowanie idealnych jajek w koszulkach to trudna sztuka. Nic bardziej mylnego. Wystarczą dobre, czyli świeże, jajka i odrobina delikatności :)
Są dwa sposoby na to, by nasze jajka nie rozpadły się czy nie rozpłynęły zbyt wcześnie w wodzie. Pierwsza – to wrzucenie jaj bezpośrednio ze skorupki do wody z jak najmniejszej wysokości – i taką metodę właśnie stosujemy. Druga – wrzucenie jaj najpierw do kokilek i dopiero z nich delikatne przerzucenie ich do wody. Najlepiej spróbować i wybrać swój sposób.
Jajka świetnie smakują ze świeżym pieczywem, koprem i szczypiorkiem. Jajko w koszulce może także zastąpić tradycyjne sadzone – wtedy możemy je podać, np. z ziemniaczkami. Smacznego!

Jajka w kokilkach
Składniki:

2 jajka
* łyżka octu winnego
*2 łyżeczki szczypiorku i koperku
* szczypta soli
* świeżo mielony pieprz

Jajka w kokilkach

Przygotowanie:

1. W garnku gotujemy wodę z octem i odrobiną soli.
2. Jajka delikatnie rozbijamy do wrzątku z jak najmniejszej wysokości, zmniejszamy nieco ogień i gotujemy przez 2 minuty.
3. Jajka wyciągamy z wrzątku łyżką cedzakową i układamy delikatnie na talerzach.
4. Posypujemy szczypiorkiem, koperkiem i świeżo mielonym pieprzem.

Jajka w kokilkach

 
 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~suzana

    19 września 2014 o 19:37

    MISTRZOSTWO ŚWIATA ! ;) TEŻ JESZCZE NIE ODWAŻYŁAM SIĘ ROBIĆ..ALE INSPIRUJĄ NIESAMOWICIE ,BO PRZEPIĘKNIE WYGLĄDAJĄ;) ZAPRASZAM NA MOJĄ CHRUPIĄCĄ SAŁATKĘ Z JAJKIEM SADZONYM W ROLI GŁÓWNEJ:POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/chrupiaca-saatka-z-jajkiem-sadzonym.html

     
  2. Zytka Maurion

    19 września 2014 o 18:55

    Witajcie Dwoje na kuchence.

    Jaki piękny przepis. Jajka w koszulkach są dla mnie czymś równie nieosiągalnym, jak zagęszczanie się żelatyny po dodaniu świeżego ananasa. ;) Ale może to jest moment na odważenie się? :)

    Lubię je za to jako masę do innych dań. Właśnie piekę indyka z masą jajeczno-serową, a na jesienne dni polecam Wam tartę z cebulą i tymiankiem. Mmm.

    http://oderwaneiprzyklejone.blog.pl/2013/11/16/jesienna-tarta-cebulowa-z-tymiankiem/

     
    • dwojenakuchence

      19 września 2014 o 19:09

      Warto spróbować, na pewno się uda ;)

       
  3. ~ewelina

    19 września 2014 o 18:24

    Polecam spróbować czegoś podobnego, ale ze śmietaną i bez octu. Takie jajka trzeba trochę dłużej gotować, koło 5 min. No i śmietana oczywiście też jest wtedy do zjedzenia ;) Tylko nie polecam wybierać śmietany 12%, bo może się za mocno zważyć. 18% będzie lepsza ;) Od razu mówię, śmietana lekko się zważy, inaczej się nie da. Ale to jest pyszne ;)

     
    • dwojenakuchence

      19 września 2014 o 18:31

      Ciekawe, czy danie ma jakąś swoją nazwę? Dodajesz po prostu śmietanę, czy przygotowujesz jakiś specjalny sos śmietanowy do takich jajek?

       
      • ~ewelina

        19 września 2014 o 21:00

        Po prostu „jajka na śmietanie” :) Najzwyklejsza śmietana. Ale zauważyłam, że nie na każdej śmietanie tak samo dobrze wychodzi. Nie polecam na pewno 12% z Lidla, ale np ta z Biedronki jest ok. Tak jak mówię, lepiej użyć 18%. Nie żaden sos, po prostu jak śmietana zaczyna wrzeć to wbijasz delikatnie jajka. Czasu gotowania nie podam dokładnie, bo to trzeba wyczuć.. Ale koło 5 min. I smakuje naprawdę dobrze :)

         
        • ~ewelina

          19 września 2014 o 21:02

          Aha, w zamyśle to jajko ma być na miękko :) i takie smakuje najlepiej. Z przypraw – tylko sól.

           
  4. ~Roman

    19 września 2014 o 15:15

    Dla mniej zręcznych, trzeba po prostu zamieszać gotującą się wodę aby zaczęła „krążyć” w rondelku i wtedy wbić jajko i zmniejszyć płomień. Obroty wody spowodują, że białko się nie rozpłynie. Danie austriackie ( galicyjskie) i nazywa się „jajko w szkle” (chodzi o niską szklankę w której się serwuje).

     
    • dwojenakuchence

      19 września 2014 o 15:26

      Warte wypróbowania :)

       
  5. ~Kopalnia Smaku

    19 września 2014 o 13:15

    podzielam pogląd autorów bloga – dla chcącego nic trudnego:) a przy okazji zapraszam do siebie – skoro oboje lubicie gotować to może podpasuje Wam wołowina po flamandzku? :) polecam, jest naprawdę dobra: http://kopalniasmaku.pl/przepisy/69-100058-wolowina_po_flamandzku.html

     
  6. ~Na zdrowie

    19 września 2014 o 12:20

    Zawsze smażone i smażone, a przecież można inaczej, prościej i bez tłuszczu.
    No to zrobię sobie koszulki w jajkach. :)

    Coś przekręciłem?

     
  7. ~klara

    19 września 2014 o 11:48

    ładnie przyrządzone. wygląda bardzo efektownie.
    http://ocetjablkowy.blog.pl

     
  8. ~henia

    19 września 2014 o 11:38

    ładne jajeczko! zapraszam do nie na warzywa z jajkiem w koszulce – sprawdzony i prosty przepis
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com.es/2014/04/warzywa-z-jajkiem.html

     
  9. ~dobre-rady-pomoc

    19 września 2014 o 11:32

     
 

  • Facebook