RSS
 

Dynia zapiekana z kaszą jaglaną

20 wrz

Zapiekanka z dyni i kaszy jaglanej trochę inaczej, czyli w formie babeczek – to pyszne małe co nieco, ale też świetny dodatek, np. do sałatek czy mięs na gorąco. Genialnie i efektownie zastąpi zwykłe ziemniaki czy ryż. Kasza jaglana jest świetnym „sklejaczem”, więc nie ma obawy, że babeczki rozpadną się zaraz po wyjęciu z piekarnika. Dynia nadaje babeczkom lekko słodki smak, a całe danie jest cudownie pachnące i niskokaloryczne. W dodatku bardzo fajnie się prezentuje. Do przygotowania babeczek wykorzystaliśmy formę do muffinów. Jeśli jej nie macie, przygotujcie zapiekankę w zwykłej formie do pieczenia ciast. Babeczki z dyni nie są zbyt pracochłonne, a pójdzie jeszcze szybciej, jeśli dzień wcześniej ugotujecie kaszę lub upieczecie dynię i przechowacie je w lodówce.

Zapiekanka z kaszy jaglanej i dyni

Babeczki z dyni i kaszy jaglanej


Składniki (na 6 babeczek –  7 na 3 cm)

* 300 g pokrojonej w kostkę dyni bez skórki
* oliwa extra virgin
* 300 g kaszy jaglanej ugotowanej wg tego przepisu
* łyżka miodu (u nas nektarowo-spadziowy)
* łyżeczka soku z cytryny
* 2 łyżki startego sera żółtego
* sól, pieprz

Dynia zapiekana z kaszą jaglaną

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy w nim skropioną oliwą oraz przyprawioną solą i pieprzem dynię przez ok. 30 min.
3. W misce łączymy ze sobą przygotowaną według tego przepisu kaszę i dynię. Dodajemy miód i sok z cytryny. Całość łączymy ze sobą, rozdrabniając przy okazji widelcem i przyprawiamy, jeśli trzeba, solą i pieprzem.
4. Formę na muffiny (lub do ciasta) smarujemy lekko masłem i posypujemy bułką tartą, dzięki czemu brzegi babeczek będą chrupiące. Wypełniamy ją połączonymi składnikami – wierzch również posypujemy lekko bułką tartą.
5. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy ok. 25 min. (bez termoobiegu). Na 5 minut przed wyjęciem, obsypujemy dodatkowo serem żółtym. Voila!

Zapiekanka z kaszy jaglanej i dyni

Zapiekanka z kaszy jaglanej i dyni

Zapiekanka z kaszy jaglanej i dyni

Zapiekanka z kaszy jaglanej i dyni

Zapiekanka z kaszy jaglanej i dyni

 
Komentarze (27)

Napisane przez w kategorii dynia, kasza, małe co nieco, warzywa

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Zofia

    17 stycznia 2016 o 15:53

    Spróbowałam dzis dania wg.Pani przepisu i dla rodziny potrawa niezjadliwa. Kwasna i rozpadająca sie (po wyjeciu z muffinki trzyma forme ale do reki nie mozna wziac bo sie rozpadnie). Jestem na diecie wiec zjem reszte ktora zostala bo szkoda mi skladnikow (gdyby nie to wyrzucilabym potrawe do kosza):( Szkoda. Zapowiadalo sie dobrze, ale byl to pierwszy i ostatni raz :(

     
    • dwojenakuchence

      21 stycznia 2016 o 21:32

      Przykro nam, natomiast dziwne, że babeczki się rozpadały. U nas, co widać na zdjęciach, trzymały formę i nie były – przynajmniej dla nas, zbyt kwaśne :) Pytanie, z jakiego rodzaju dyni skorzystała Pani w STYCZNIU? :) Może tu tkwi problem. Proszę spróbować raz jeszcze w szczycie sezonu na dynię, pozdrawiamy!

       
  2. ~Justyna

    27 października 2015 o 20:25

    Czy dodajesz 300 g kaszy ugotowanej,,czy to jest ilośc jeszcże kaszy surowej?

     
    • dwojenakuchence

      2 listopada 2015 o 20:55

      Chodzi o ugotowaną już kaszę. Pozdrawiamy :)

       
  3. ~Olena

    14 grudnia 2014 o 11:52

    300g kaszy ? tej ugotowanej czy suchej, a potem ją ugotować? Chciałabym aby się udały te cudowne babeczki :)

     
    • dwojenakuchence

      14 grudnia 2014 o 20:23

      300 g już ugotowanej kaszy :) powodzenia!

       
  4. ~Ania

    28 września 2014 o 18:31

    już się doczytałam :-)))

     
  5. ~Ania

    28 września 2014 o 18:14

    witam,
    zabieram się za babeczki ale mam wątpliwości o co do składu, a ściśle mówiąc obecności cebuli i czosnku. Nie ma tych składników w składzie ale w opisie już są. Jeżeli są to proszę podać ilości. Z góry dziękuję

     
  6. ~Joanna

    27 września 2014 o 10:04

    Czy ser jest tylko do posypania, czy dodaje się go także do masy jaglano/dyniowej ?

     
    • dwojenakuchence

      28 września 2014 o 00:16

      Tylko na wierzchu – to w zupełności wystarczy, a babeczki nie będą tak kaloryczne :)

       
  7. ~Kasia Dudziak

    25 września 2014 o 23:01

    Super pomysł. Mniaaaam. Będę musiała wypróbować.

     
  8. ~ania

    24 września 2014 o 15:56

    fajny pomysł na placuszki, dzięki za inspiracje, ja polecam domowy wyrób serów i alkoholi http://winoiser.com/blog-wino-i-ser/

     
  9. ~Maja

    24 września 2014 o 11:59

    Wow fajny pomysł. bardzo apetycznie wygląda.

     
  10. ~dobre-rady-pomoc

    24 września 2014 o 11:12

    Intrygujący przepis aż ciekawa jestem jak smakuje ta dynia, bo wygląda i brzmi rewelacyjnie.
    http://dobre-rady-pomoc.blogspot.com/2014/09/saatka-bakanska-z-dodatkiem-ogorka.html

     
  11. ~bułka z chlebem

    24 września 2014 o 11:07

    Pyszny pomysł na dynię, ja z dyni robię zupę z lanymi kluseczkami :)
    http://bulkazchlebem.pl/zupa-krem-z-dyni-z-lanymi-kluseczkami

     
  12. ~Kopalnia Smaku

    24 września 2014 o 10:13

    Bardzo apetycznie prezentuję się te babeczki, tak się składa że mam akurat dynię więc chętnie wypróbuję ten smakołyk. Kasza jaglana jest jedną z moich ulubienic – chociaż ostatnio próbuje ją zdetronizować bulgur ;) Zapraszam do siebie po inspiracje na nowe dania: http://www.kopalniasmaku.pl

     
  13. ~Na zdrowie

    24 września 2014 o 09:38

    Mega zajefajny pomysł!
    Aż ślinka pociekła. :)
    To chyba normalna reakcja?

     
  14. ~karol34

    24 września 2014 o 09:16

    kasza jaglana świetnie się sprawdza w tego typu pomysłach:),
    polecam

     
  15. ~Natka

    24 września 2014 o 08:58

    Do zapiekanej dyni warto zjeść zupkę z dyni na ostro:) http://kuchnianatki.blogspot.com/2012/09/zupa-z-dyni-na-ostro.html

     
  16. ~Gość

    24 września 2014 o 08:57

    Fajna sprawa taka dynia.
    Polecam kluski
    http://inews.com.pl/WordPress3/kluski-z-dyni

     
    • dwojenakuchence

      24 września 2014 o 09:44

      O, a klusek jeszcze u nas nie było. Dziękujemy za inspirację :)

       
  17. ewagotuje

    24 września 2014 o 08:37

    Pyszne danie. Oprócz popularnych zup z dyni można przyrządzić takie pyszne babeczki.

     
  18. ~pizzeria

    24 września 2014 o 08:12

    Wygląda apetycznie. Niestety ale ja nie mogę otrzymać satysfakcjonującego mnie smaku deseru, w którym jako bazę wykorzystuję kaszy jaglanej.

     
  19. ~suzana

    24 września 2014 o 07:54

    PYSZNE ,POMYSŁOWE DANIE..JA ROBIŁAM JAGLANKĘ NA SŁODKO NA ZDROWE ŚNIADANIE:POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/kasza-jaglana-na-sniadanie.html

     
  20. ~ewelina

    24 września 2014 o 07:19

    dynia jest genialna i daje mnóstwo możliwości ;)

     
 

  • Facebook