RSS
 

Deser z kaszy jaglanej i bananów

13 paź

Kasza jaglana smakuje również w formie deseru. Choć dzisiejsza propozycja na pewno nie każdemu będzie odpowiadać. Jemu akurat nie pasuje, bo – jak to określił – deser jest dziwny. Może dlatego, że jest wielkim łasuchem i lubuje się w mocno tradycyjnych słodkościach. Jaglane kuleczki na słodko z dodatkiem bananów to propozycja dla każdego, kto szuka nowych smaków i struktur. Jej mama, próbując, a nie wiedząc do końca, co to jest, na początku nie wiedziała, jak zareagować. Po spróbowaniu każdego wariantu kulek, uznała je w końcu za ciekawy pomysł :) Cóż, pozostaje spróbować i samemu ocenić. Tym bardziej, że przygotowanie kulek jaglanych jest po prostu błyskawiczne. Deser jest słodki, lekki i niskokaloryczny. Trzeba tylko pamiętać, aby kulki podawać mocno schłodzone, najlepiej prosto z lodówki. 

Deser z kaszy jaglanej

Składniki (na ok. 20 sztuk):
* 100 g kaszy jaglanej
* 2 pokrojone banany
* 1 łyżeczka cynamonu
* 4 suszone daktyle
* 4 łyżki wiórków kokosowych
* 1/2 laski wanilii
opcjonalnie: 2-3 łyżki gęstego soku malinowego lub wiśniowego

Kasza jaglana na słodko

Posypka:
* wiórki kokosowe
* kakao (u nas gorzkie)
* płatki migdałowe

Deser z kaszy jaglanej

Kasza jaglana ugotowana z bananami i cynamonem

Przygotowanie:
1.  Wypłukaną na sicie kaszę jaglaną, banany i cynamon gotujemy w 1 szklance wody. Gdy płyn się wchłonie, odstawiamy do ostygnięcia.
2. Do kaszy dodajemy wiórki kokosowe, ziarna wanilii i posiekane daktyle (i sok owocowy, jeśli go użyjemy). Miksujemy na gładką masę i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
3. Z kaszy formujemy kulki. Obtaczamy w wiórkach, kakao lub płatkach migdałowych. Przechowujemy w lodówce – najlepiej smakują mocno schłodzone. Voila.

Deser z kaszy jaglanej

Deser z kaszy jaglanej

Deser z kaszy jaglanej

Deser z kaszy jaglanej

Deser z kaszy jaglanej

Deser z kaszy jaglanej

Deser z kaszy jaglanej

 
Komentarze (34)

Napisane przez w kategorii desery, kasza, owoce, zwykle spod jej ręki

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Marta

    22 listopada 2014 o 14:13

    Hej! Moje kulki jaglane właśnie wylądowały w lodówce do schłodzenia :D Zmodyfikowałam jednak znacznie przepis zamiast daktyli dałam suszone morele (wcześniej je namoczyłam w brandy które dolałam też do masy). dodałam też rozpuszczoną gorzką czekoladę. Obtoczyłam w mieszance cukier puder, kakao i mąka ziemniaczana. Wieczorem napisze jak smakuje ;P

     
    • dwojenakuchence

      24 listopada 2014 o 12:08

      Jesteśmy ciekawi, jak wyszło :)

       
  2. ~Magda

    12 listopada 2014 o 13:14

    Uwielbiam domowe słodycze :) Mój ulubiony przepis to kulki z migdałów i daktyli, z dodatkiem kakao, oleju kokosowego i płatków owsianych. Obtoczone w kokosie smakują nieziemsko, spokojnie mogą robić konkurencję sklepowym słodyczom, a przy okazji są dużo zdrowsze :) Oby coraz więcej osób przekonywało się do robienia słodyczy w domu!

     
  3. ~Ela

    17 października 2014 o 10:22

    Uwielbiam zaglądać do Państwa na blog.Moja rodzina je kasze jaglana. Przepis na deser z kaszy jaglanej i bananów jest fantastyczny. Zrobię go moim bliskim, będą zadowoleni!!!!!!!!!!!
    Serdecznie Państwa pozdrawiam i życzę dalszych wspaniałych pomysłów.

     
  4. ~Holly

    16 października 2014 o 18:14

    A jakby tak tę kaszę zblendować?

     
    • dwojenakuchence

      16 października 2014 o 19:04

      Jak najbardziej można użyć blendera ;)

       
    • ~Baśka

      17 października 2014 o 06:50

      byłoby jak dla niemowlaka

       
  5. ~suzana

    16 października 2014 o 15:55

    WOW! I ZNÓW TU ZNAJDUJĘ PYSZNY POMYSŁ NA JAGLANKĘ… SUPER!! NIESAMOWICIE INSPIRUJĄCY BLOG;) ZAPRASZAM NA TORCIK PTYSIOWY-CUDO:POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/10/tort-ptysiowy-z-jezynami-i-dwoma-kremami.html

     
  6. ~eM

    16 października 2014 o 15:06

    Chyba „dwoje w kuchence”, a nie „na kuchence” , no chyba że siedzicie we dwójkę na kuchence gazowej?

     
  7. ~Piotr

    16 października 2014 o 13:41

    Fajne, ale po co się tak męczyć. Nie ma to jak sernik, czy ciasto makowo-jabłkowe :)

     
    • dwojenakuchence

      16 października 2014 o 14:07

      My też nie lubimy, ale przygotowanie kulek to parę minut. Nic skomplikowanego. A sernik…cóż, bez dwóch zdań bije wszystkie desery! :):)

       
  8. ~Maciej K

    16 października 2014 o 13:18

    Jestem wielkim zwolennikiem słodyczy (delikatnie ujmując)
    ten przepis na małe co nieco będzie dla mnie odpowiednim zamiennikiem niezdrowych batonów i innych wysoko przetwarzanych słodkich produktów. Jednym słowem dzięki ! :)

     
    • dwojenakuchence

      16 października 2014 o 14:08

      No to… na zdrowie :)

       
  9. ~Obżarciuch

    16 października 2014 o 13:14

    Uwielbiam takie małe co nieco, ale z kaszy jaglanej nigdy nie widziałam :) Przepis ekstra :) Zobacz tez moje bezglutenowe kokosanki

    http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/07/kokosanki.html

     
    • dwojenakuchence

      16 października 2014 o 13:29

      Fajny pomysł :) Choć kuchnię bezglutenową uważamy póki co za kolejną zbędną modę, która minie – jak wszystkie (wykluczając oczywiście tych, którzy rzeczywiście glutenu nie tolerują). Pozdrawiamy

       
  10. ~bułka z chlebem

    16 października 2014 o 11:14

    To musi być pyszny deser, do siebie zapraszam na żółty deser z ananasem :)
    http://bulkazchlebem.pl/zolty-deser-z-ananasem

     
  11. ~Kuchnia i Podróże

    16 października 2014 o 09:39

    świetny pomysł, poproszę o kilka do spróbowania :-)
    a ja zapraszam na Otrębowe placuszki z filetem śledziowym
    http://kuchniaipodroze.blogspot.com/2014/10/otrebowe-placuszki-z-filetem-sledziowym.html

     
    • dwojenakuchence

      16 października 2014 o 09:49

      Bardzo ciekawe połączenie placuszków ze śledziami, takie propozycje lubimy :) Dziękujemy i pozdrawiamy.

       
  12. ~Na zdrowie

    16 października 2014 o 09:09

    Tak, przyznaję się, także jestem łasuchem i z tym większą radością muszę stwierdzić, że powyższy pomysł jest dla mnie idealny.
    Słodkie bez cukru, oczywiście słodkość specyficzna, ale… zdrowa. :)

     
    • dwojenakuchence

      16 października 2014 o 09:45

      Świetnie to ująłeś :) I dlatego warto czasem poeksperymentować…

       
  13. ~kalkawkuchni

    16 października 2014 o 08:41

    wyglądają apetycznie, smaku nie jestem w stanie sobie wyobrazić, więc chyba trzeba spróbować zrobić ;)

     
    • dwojenakuchence

      16 października 2014 o 09:43

      Szczerze mówiąc sama do końca nie wiedziałam, jaki efekt mnie czeka. Na pewno jest zaskakujący :) Pozdrawiam

       
  14. ~ewelina

    16 października 2014 o 08:09

    lekko i pysznie – zdecydowanie coś dla mnie :)

     
  15. ~foodmania

    13 października 2014 o 20:43

    takie desery to ja lubię! :)

     
 

  • Facebook