RSS
 

Klasyczne placuszki z jabłkami

16 sty

Ile domów, tyle placków z jabłkami. Nie zdarzyło nam się, kosztując placki u kogoś, trafić na identyczne smaki, kolor czy strukturę. I to jest chyba w plackach najfajniejsze. U każdego smakują inaczej, ale zawsze wyjątkowo. My uwielbiamy te kwaskowate – zależy od jabłek, z dodatkiem cukru wanilinowego i obowiązkowo z cukrem pudrem. Kochamy te mięciutkie w środku i lekko chrupiące na wierzchu. Na gorąco – ten moment, kiedy kosztujemy pierwszego ściągniętego z patelni placka, sprawdzając, czy aby na pewno już doszedł… i te na zimno – kiedy odpoczywają sobie na dużym talerzu, a my co chwilkę podchodzimy do niego, dochodząc do wniosku, że znikają zdecydowanie za szybko… Oto nasz najprostszy sposób na puchate placuszki z jabłkami. 

Placki z jabłkami

Składniki (na 25 placuszków):

* 4 małe jabłka
* 2 jajka
* 200 ml mleka 2%
* 200 g mąki
* szczypta soli
* 1 łyżka cukru wanilinowego
* 2 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
* olej do smażenia
* cukier puder do posypania
Placki z jabłkami
Przygotowanie:
1. Jabłka obieramy i kroimy na niezbyt duże kawałki.
2. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z mlekiem, mąką, solą, cukrem na gładkie ciasto.
3. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z przygotowanym ciastem. Następnie dodajemy jabłka i ponownie mieszamy.
4. Na patelni rozgrzewamy olej (ok. 1,5 cm) i dużą łyżką nakładamy porcje ciasta. Smażymy z obu stron na lekko złoty kolor.
5. Placuszki wykładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
6. Gdy placki wystygną, posypujemy cukrem pudrem. Voila!

Placki z jabłkami

Placki z jabłkami

Placki z jabłkami

 Placki z jabłkami

 

Tags: , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Ewa

    1 grudnia 2015 o 18:29

    Wspaniałe! Robiłam drugi raz i znikały, zanim zdążyły ostygnąć.

     
  2. ~ewelina

    20 stycznia 2015 o 14:27

    apetyczne placuszki mniam mniam :) na kolację ;) hmm

    http://blogowszystkimevi.bloog.pl zapraszam w wolnej chwili :)

     
  3. ~Marta

    20 stycznia 2015 o 11:26

    Wyglądają smakowicie ;)

     
  4. ~Na zdrowie

    20 stycznia 2015 o 08:58

    Smak dzieciństwa.
    A i teraz z wielką przyjemnością pojadłbym. :)
    Ślinotok.

     
  5. ~racufan

    19 stycznia 2015 o 23:29

    Mozna jeszcze wzbogacic smak dodajac CYNAMON ;-). Polecam sprobowac.

     
  6. ~blogof

    19 stycznia 2015 o 21:19

    Pyszne placuszki, piękne foto. Polecam moje racuchy
    http://www.przepis-kulinarny.pl/racuchy-2-56.html

     
  7. ~Agniecha

    19 stycznia 2015 o 20:40

    Wspaniałe placuszki, robisz super foty, palec lizać! :)
    A ja polecam pomarańczowy torcik;) http://kuchnianatki.blogspot.com/2012/12/pomaranczowy-torcik.html

     
  8. ~felus

    19 stycznia 2015 o 17:32

    Od dziś naleśniki z jabłkami przegrały z Waszymi plackami. Rozkosz i takie proste w wykonaniu.

     
    • ~ania

      19 stycznia 2015 o 18:22

      pyszne racuszki, robie je często a ja zapraszam na serek domowy do takich racuszków lub cydr i winko http://blog.winoiser.com

       
  9. kulinarna148

    16 stycznia 2015 o 20:35

    Uwielbiam placuszki z jabłkami. Są idealne na śniadanie. Pychotka.

     
  10. ~sagneska

    16 stycznia 2015 o 20:08

    Niby nic takiego, a można jeść garściami <3 są mega pyszne i kojarzą się z dzieciństwem!

    http://www.sagneska.pl

     
 

  • Facebook