RSS
 

Rafaello z kaszy jaglanej (rafaello bez pieczenia)

24 lut

Rafaello – to sklepowe Ona kocha, On raczej nie przepada. To domowe – oboje mamy ochotę zjeść, zanim dobrze stężeje w lodówce. Cudownie kremowe, delikatne i baaaaardzo kokosowe. Największym atutem, oprócz smaku i konsystencji, jest fakt, że nie wymaga pieczenia. Szybka, prosta robota, a potem tylko czekanie, aż dobrze się schłodzi w lodówce. Jego zapach jeszcze długo nie pozwoli Wam o nim zapomnieć…

Jagielnik rafaello

Składniki:

* 1 szklanka kaszy jaglanej
* ok. 3 szklanki mleka sojowego
* 1/2 szklanki mleka kokosowego
* 1 szklanka wody
* 7 łyżek cukru trzcinowego (lub innego)
* 150 g wiórków kokosowych
* kilka migdałów
* tłuszcz do nasmarowania tortownicy (u nas olej)

Jagielnik rafaello

Przygotowanie:

1. Kaszę wsypujemy do miseczki, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie zmieniamy wodę i czekamy kolejne 30 minut LUB jeśli nam się spieszy, kilkakrotnie przepłukujemy bieżącą wodą.
2. Wsypujemy do garnuszka, zalewamy dwiema szklankami mleka sojowego i szklanką wody. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż kasza będzie bardzo miękka (ok. 20 min.), a właściwie mocno rozgotowana.
3. Dodajemy wiórki kokosowe (zostawiając trochę na obsypanie ciasta), 1/2 szklanki mleka kokosowego i szklankę mleka sojowego.
4. Słodzimy wedle uznania (u nas ok. 7 łyżek cukru trzcinowego) i gotujemy jeszcze ok. 15 min., pamiętając o mieszaniu masy. Jeśli będzie zbyt gęsta, dodajemy mleko sojowe (lub wodę). Pamiętajmy tylko o tym, by finalnie kasza wchłonęła całe mleko.
5. Całość miksujemy na gładką masę i przekładamy do natłuszczonej i obsypanej wiórkami kokosowymi tortownicy.
6. Na wierzchu układamy migdały i wstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Voila!

Jagielnik rafaello

Jagielnik rafaello

Jagielnik rafaello

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Basia

    1 sierpnia 2016 o 11:25

    Super pomysł na połączenie słodkiego deseru z bardzo zdrową i wartościową kaszą jaglaną (na jej temat – http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/kasza-jaglana-samo-zdrowie-w-twojej-kuchni) Na 100% przyrządzę sobie ten przepis :)

     
  2. ~Ania

    18 maja 2016 o 09:27

    Przepis zrobiłam bez przekonania, bo nie przepadam za kaszą jaglaną, dla naszego rodzinnego bezglutenowca. Deser okazał się absolutnym hitem! Nie mogliśmy przestać jeść. Coś cudownego!

     
  3. ~Maciej

    24 marca 2016 o 23:20

    Proszę uważać. Według mojej wiedzy połączenie mleka zwykłego z cukrem jest b.szkodliwe dla naszych organizmów

     
    • ~Ola

      7 sierpnia 2016 o 16:55

      A wg Pana wiedzy dlaczego?

       
  4. ~Monika

    24 marca 2016 o 22:01

    Zamiast mleka sojowego dałam ryżowe (tylko takie miałam), zamiast cukru ksylitol. I całą puszkę mleka kokosowego. Mimo modyfikacji i nie do końca jednolitej konsystencji (pisałam niżej) również wyszło smaczne.

     
  5. ~Iwa

    24 marca 2016 o 21:59

    Zastanawiam się jakie wymiary ma Wasza forma? :)

     
    • dwojenakuchence

      18 kwietnia 2016 o 20:54

      13 x 30 :)

       
  6. ~Monika

    24 marca 2016 o 21:58

    Ja miksowałam blenderem chyba z 15 minut i również nie osiągnęłam jednolitej masy. Tzn. kasza się zmiksowała, ale wiórki kokosowe nadal są wyczuwalne.

     
    • dwojenakuchence

      18 kwietnia 2016 o 20:55

      Wiórki zawsze będą odrobinę wyczuwalne, ale to tylko zaleta :)

       
  7. ~Magdalena

    23 marca 2016 o 13:14

    Przepyszne. Bardzo proste w wykonaniu. Synek uśmiechnięty. Zrobiliśmy rafaell jako toru super się w tej roli sprawdził. My robiliśmy tylko na mleku kolorowym które sama sobie i trochę wody. Cukru nie możemy więc bez problemu dodaliśmy ksylitol. Bardzo dziękujemy za ten super przepis.

     
  8. ~Asia

    19 marca 2016 o 10:53

    Wszystko ładnie pięknie, ale jak zmiksować masę? Używam blendera i konsystencja za nic nie chce się zmienić w gładką masę! Jakieś podpowiedzi?

     
    • dwojenakuchence

      21 marca 2016 o 20:21

      My również użyliśmy blendera, bez problemu wszystko zamienił w jednolitą, gładką masę. Być może zbyt krótko miksowałaś…

       
  9. ~Margoletta

    18 marca 2016 o 23:49

    Jak dla mnie za mdłe. :(

     
  10. ~Iza

    14 marca 2016 o 20:21

    Czy wiórków musi być koniecznie 150g czy ze 100g tez wyjdzie?:)

     
    • ~Iza

      14 marca 2016 o 20:23

      Zastanawiam się, czy zamiast brakujących 50g wiórków mozna dać nasion chia albo innych dodatków.

       
      • dwojenakuchence

        15 marca 2016 o 22:22

        Co prawda nie próbowaliśmy, ale… lubimy eksperymenty ;)

         
    • dwojenakuchence

      15 marca 2016 o 22:22

      Spokojnie wyjdzie :) będzie po prostu mniej… wiórkowo-kokosowe :D

       
  11. ~Bożena

    9 marca 2016 o 13:10

    Czy można użyć tylko mleka kokosowego?

     
    • dwojenakuchence

      14 marca 2016 o 06:49

      Raczej odradzamy. Ma inną konsystencję i jest dużo słodsze…

       
    • ~Magdalena

      23 marca 2016 o 13:20

      Ja robiłam tylko na mleku kokosowym i wyszło bez problemu. Tyle że ja robie je sama wiec w składzie są tylko wiórki kokosowe i woda. Ale koszt 3 zł za 2 litry a nie 15 za litr.

       
  12. ~Teresa

    7 marca 2016 o 20:16

    Super przepis, zrobiłam na mleku 3.0 :) bo tylko takie mam zawsze w lodowce. Dołożyłam na spód nasączone alkoholem herbatniki „szkolne” i na wierzch. Cukru niby sporo,ale chyba trzeba by było dać drugie tyle żeby było so sweet :)

     
    • dwojenakuchence

      7 marca 2016 o 20:34

      Rewelacja :) Wypróbujemy herbatniki!

       
  13. ~Joasia

    7 marca 2016 o 20:01

    Czy na pewno na szklankę kaszy należy dodać aż 4,5 szklanki płynu (mleko sojowe, kokosowe, woda)? Masa bedzie chyba bardzo rzadka.

     
    • dwojenakuchence

      7 marca 2016 o 20:33

      Wręcz odwrotnie, może być tak, że będzie konieczność dolewania wody czy mleka (do wyboru) :)

       
  14. ~Agnieszka

    7 marca 2016 o 08:49

    Witam serdecznie,
    W sobotę poczyniłam deser z Waszego przepisu i pomimo, że dodałam zbyt dużo płynnych składników (z niepotrzebnej obawy przed przypaleniem kaszy jaglanej) wyszło coś pysznego :) Wstawiłam na trochę do zamrażalnika i uzyskałam jaglano-kokosowe lody. Dziękuję i pozdrawiam,
    Agnieszka

     
    • dwojenakuchence

      7 marca 2016 o 20:35

      Suuper! Jest radość :)

       
  15. ~Kasia

    5 marca 2016 o 16:17

    Wlasnie zrobilam. Przepyszne. Zamiast cukru dodalam namoczone, zmielone daktyle i troche miodu :)

     
    • dwojenakuchence

      7 marca 2016 o 20:36

      Super :)

       
  16. ~Ewa

    5 marca 2016 o 11:54

    Czy mleko kokosowe to te z puszki?

     
    • dwojenakuchence

      7 marca 2016 o 20:37

      Tak :)

       
  17. ~Kasia

    5 marca 2016 o 08:33

    Dołączam się do pytania.

     
  18. ~Kasia

    5 marca 2016 o 06:58

    Ja sądzę, że można, tu jest po prostu wegańska wersja. Natomiast nam wątpliwości co do sposobu gotowania kaszy jaglanej. Rozumiem, że proporcje są 3:1, bo kasza ma się rozgotować, tak? Czy kasza wchłonie cały płyn, czy trzeba ją będzie jakoś odcedzać? Pytam, bo zawsze gotuję w proporcji 2:1 i NIGDY nie mieszałam w trakcie gotowania, bo powiedziano mi, że jeśli zamieszam, to się przypali. Racja jest przynajmniej częściowa, bo nigdy mi się nie przypaliła, ale wersji z mieszaniem nie próbowałam, więc nie wiem na pewno. No ale głównie pytam o to, czy ma wchłonąć cały płyn. I czy gotować pod przykryciem, czy nie.

     
    • dwojenakuchence

      7 marca 2016 o 20:38

      Chodzi właśnie o to, by kasza była mocno rozgotowana – finalnie chodzi o uzyskanie jednolitej masy, więc im bardziej rozgotowana kasza, tym lepiej ;) I tak, kasza ma wchłonąć cały płyn, dlatego gotujemy bez przykrycia, cały czas mieszając.

       
  19. ~Gosia

    4 marca 2016 o 17:03

    Albo migdalowego?

     
    • dwojenakuchence

      7 marca 2016 o 20:38

      Też można :)

       
  20. ~Aneta

    4 marca 2016 o 15:36

    Jestem bardzo ciekawa smaku takiego ciasta. Chętnie spróbowałabym kawałeczek :)

     
  21. ~Fixola

    26 lutego 2016 o 15:20

    Witam, czy zamiast mleka sojowego można użyć zwykłego mleka? Nie przepadam za sojowym.

     
    • ~Natt

      4 marca 2016 o 15:26

      Podłączam się pod pytanie: może byc zwykłe mleko?

       
      • dwojenakuchence

        7 marca 2016 o 20:39

        Tak :)

         
    • ~Jadwiga

      4 marca 2016 o 16:08

      Pewnie, że można.

       
    • ~Żaneta

      4 marca 2016 o 16:09

      Ja robiłam i z sojowym i ze zwykłym i tylko z kokosowym :) Za każdym razem było pyszne :)

       
    • ~Róża

      6 marca 2016 o 22:45

      Witam, wygląda bardzo apetycznie :) A jak z kalorycznością?

       
      • dwojenakuchence

        7 marca 2016 o 20:35

        Kasza jaglana to samo zdrowie. Mleko też raczej nie pójdzie w boczki. Śmiało!

         
    • ~Paweł

      7 marca 2016 o 15:32

      Ja zrobiłem ciasto z wykorzystaniem zwykłego mleka, wyszło bardzo dobrze.

       
      • dwojenakuchence

        7 marca 2016 o 20:34

        Super :) Cieszymy się, że fajnie wyszło.

         
    • dwojenakuchence

      7 marca 2016 o 20:39

      Jak najbardziej.

       
 

  • Facebook