RSS
 

Biało-czerwoni na talerzu, Krzysztof Mączyński – kremowa zupa ze świeżych pomidorów

09 lip

Prezentujemy pierwszy przepis z książki „Biało-czerwoni na talerzu”. Zupa pomidorowa, podobnie jak dla nas, to ulubione danie z czasów dzieciństwa Krzysztofa Mączyńskiego. Zapewne z racji koloru do dziś nazywa ją „zupą pomarańczową”. My jednak zauważyliśmy, że mimo iż w zupie nie ma ani grama pomarańczy, smakując ją, ma się wrażenie, że gdzieś tam jednak ten smak próbuje się przebić. Naprawdę ciekawe doznanie. Czy zupa nam smakowała? Cóż, dla koneserów delikatnych, niezbyt pikantnych zup – ta będzie idealna. 

Nam w tej zupie pomidorowej brakowało nieco „pazura”, za to zbyt dużo było w niej słodyczy. Ale obiecaliśmy sobie, że wszystkie przepisy z książki „Biało-czerwoni na talerzu” pozostaną nietknięte naszą wyobraźnią i pragnieniami kubków smakowych. Być może zupa smakowałaby nam bardziej, gdybyśmy zjedli ją z dodatkiem zaproponowanym w książce, czyli krewetkami z pomidorami i ziołami. Ale nie zjedliśmy :)
A w skali od 1 do 6 dajemy czwóreczkę. 

Składniki na zupę krem ze świeżych pomidorów

Składniki (na 2 1/2 l):

2 średnie cebule
* 2 ząbki czosnku
* 2 małe marchewki
* 6 dużych pomidorów (zimą 800 g pomidorów bez skórki z puszki)
* oliwa z oliwek
* 3 łyżki cukru trzcinowego
* 1 mała łyżka octu jabłkowego
* sól morska, pieprz do smaku
* 6 szklanek wody (ok, przyznajmy się, że daliśmy tylko 3, a zupa i tak była na nasz gust mocno rozrzedzona)
* 1-2 łyżki śmietanki 30%

Przygotowanie:

1. Marchew, cebulę, czosnek obieramy i drobno kroimy.
2. Pomidory płuczemy pod zimną wodą i tniemy na małe kawałki.
3. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażamy na złoty kolor cebulę i czosnek, dorzucamy marchewkę, podsmażamy przez parę minut i dodajemy pomidory.
4. Wlewamy ocet, dodajemy cukier i listki bazylii.
5. Całość zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu, aż marchewka zmięknie.

6. Miksujemy na jednolity krem i przecieramy przez drobne sito.
7. Krem zagotowujemy i całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i w miarę potrzeby cukrem. Na końcu dodajemy zahartowaną śmietankę.
8. Podajemy skropiony oliwą, z grzankami, ryżem lub innymi dodatkami.
Voila!

Zupa ze świeżych pomidorów, zupa pomarańczowa

 

Tags: , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Misiaczka

    7 września 2016 o 10:25

    Nie widziałam tej książki jeszcze, a przepis mi się spodobał :D

     
  2. ~tyranro

    20 sierpnia 2016 o 21:17

    Pyszna zupa

     
  3. ~Kawi

    28 lipca 2016 o 11:02

    Wygląda przepysznie! Szybko i zdrowo;)

     
 

  • Facebook