RSS
 

Pieczone placki ziemniaczane z botwiną i cukinią

11 paź

No udały nam się, bez dwóch zdań. Zakochani w botwince, zakochani we wszelkiej maści plackach, ruszyliśmy ochoczo do testowania połączenia trzech warzyw – ziemniaków, botwiny i cukinii. Na pewno są dużo lżejsze niż te smażone (skusił się na nie nawet nasz niespełna dwulatek), a jeśli dodacie do nich odrobinę tartej bułki, nabiorą delikatnej chrupkości, ale nie będą przy tym zbyt zwarte. Placki są bardzo łatwe w przygotowaniu – wystarczy nam właściwie nóż, tarka, micha i łycha :) Wspaniale smakują z dodatkiem jogurtu naturalnego i świeżą bazylią. Nic im więcej nie potrzeba. 

placki z botwiny i cukinii

Składniki (na 20 placków):

* 2 średnie ziemniaki
* 1 cukinia
* 4 liście wraz z łodygami dużej eko botwiny (widocznej na zdjęciu poniżej), ale może być zwykła botwinka
* mała cebula
* ząbek czosnku
* 2 jajka
* 2 łyżki mąki
* 2 łyżki bułki tartej
* 2 łyżki oleju kokosowego (może być inny roślinny)
* 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
* szczypta chilli
* sól, pieprz

Eko botwinka

Przygotowanie:

1. Obrane ziemniaki i cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach
2. Umytą i osuszoną botwinę kroimy na drobniutkie kawałki.
3. Cebulę i czosnek drobno siekamy.

Placki z botwiny i cukinii

4. Wszystko wrzucamy do dużej miski, a następnie dodajemy: żółtka, mąkę, bułkę tartą, olej i przyprawy.

placki z botwiny i cukinii

5. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

placki z botwiny i cukinii

6. Placki nakładamy dużą łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
7. 
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok. 25-30 minut, aż się ładnie zarumienią.
Voila!

placki z botwiny i cukinii

placki z botwiny i cukinii

Placki ziemniaczane z botwiny i cukinii

 placki z botwiny i cukinii

 
Komentarze (5)

Napisane przez w kategorii Bez kategorii, ziemniaki, zwykle razem

 

Tags: , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
  1. ~Zdrowie pod Wierzbami

    17 października 2016 o 12:17

    Pięknie wyglądają i super brzmią. Jesteśmy baaardzo ciekawi smaku, bo połączenie kremowych ziemniaków i lekko ziemistej botwiny musi być niesamowite :) Musimy wypróbować. Koniecznie i niezwłocznie! http://www.zdrowiepodwierzbami.pl

     
  2. ~Obis

    14 października 2016 o 08:15

    Ciekawy pomysł na urozmaicenie popularnego dania obiadowego. Polecam też pyszne obiady
    http://www.przepis-kulinarny.pl/szybkie-i-tanie-przepisy-na-obiad-info20.html

     
  3. ~Anna

    13 października 2016 o 22:56

    super pomysł na botwinkę ja polecam inne domowe potrawy i wyroby którymi zaskoczycie znajomych i domowników przepisy na blogu http://winoiser.com

     
  4. ~Obżarciuch

    13 października 2016 o 21:06

    pomysł bomba!
    polecam również placki ziemniaczano-marchewkowe
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2015/03/placki-ziemniaczano-marchewkowe.html

    pozdrawiam!

     
 

  • Facebook