RSS
 

Pikantne kotlety mielone z czerwoną papryką i żółtym serem

26 lis

Dziś weekendowa rozpusta. Bo gdy ON staje przy garach, nie może być przecież inaczej. W takie dni, jak dziś, nasi sąsiedzi muszą nas nie lubić. Dziś na przykład wydaliśmy od rana cztery dania główne (w tym dwa dla naszego dziecięcia :)), którymi pachnie nawet w windzie :D No cóż, czasem trzeba. Łapcie więc jeden z naszych dzisiejszych pomysłów – oto przepis na kotlety mielone z papryką, cebulką, czosnkiem i dużą dawką pikanterii. Od początku do końca Jego autorstwa. Ona mogła tylko stać z boku i przeskakiwać z nóżki na nóżkę, żeby ich wreszcie spróbować. Są niezwykle miękkie, a podane w bułce z dodatkiem ogórka, ketchupu i majonezu – są po prostu rozkoszą dla podniebienia. Z przyczyn oczywistych wersja w bułce nie zdążyła zapozować do zdjęcia.

Składniki (na 4 szt.):

* 300 g mięsa wołowego mielonego
* 1/2 czerwonej papryki
* 1 cebula
* 3 ząbki czosnku
* 1 łyżka sosu sojowego Tamari
* 1 łyżka sosu Worcester
* 3 łyżki sera żółtego
* 3 łyżki bułki tartej
* 1 kieliszek wody
* 4 łyżki oleju rzepakowego
* przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka

Przygotowanie:

1. Paprykę, ser żółty, cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę.
2. Paprykę, cebulę i czosnek podsmażamy 3 minuty na łyżce oleju rzepakowego.
3. Mięso, ser żółty i podsmażone warzywa przekładamy do miski.
4. Dodajemy 2 łyżki bułki tartej, sosy, wodę i przyprawy. Wszystko dobrze mieszamy.

5. Formujemy 4 duże, niezbyt grube kotlety.
6. Posypujemy je odrobiną bułki tartej.
7. Smażymy na złoty kolor na oleju rzepakowym (ok. 3 minuty z każdej strony).

Uwaga: Aby uzyskać pożądany efekt, kotlety smażymy pojedynczo na niezbyt dużym ogniu, dociskając je czymś ciężkim, np. miską lub drugą patelnią oddzieloną od kotletów papierem do pieczenia.

Kotlety możemy podawać tradycyjnie z kaszą lub ziemniakami i ulubioną surówką lub jako burgery, podając je w bułce, z plasterkami świeżego lub kiszonego ogórka, keczupem i majonezem.

Kotlety mielone z majonezem

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii wołowina, zwykle spod jego ręki

 

Tags: , , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • Facebook