RSS
 

Przepis na szybkie spaghetti z wołowiną i cukinią

18 kwi

Długa przerwa w publikowaniu nowych przepisów, a trochę tego było… No cóż, za nami przeprowadzka, a więc nowe mieszkanie, nowa kuchnia, nowe gary… kupa bałaganu, ale wciąż ten sam zapał. I mały pomocnik nam trochę wyrósł :) Czasu na wspólne przyjemności wciąż niewiele, ale obiecujemy sobie, że to się zmieni. W końcu nie ma nic przyjemniejszego po zabieganym dniu jak usiąść wspólnie przy jednym stole :) Dziś szybciutki obiad dla wszystkich zabieganych (Jego pierwsze życzenie kulinarne na nowej miejscówce).

Spaghetti z cukinią

Składniki (na 2 porcje):

* 2 szklanki ugotowanego makaronu spaghetti
* 180 g mielonego mięsa wołowego
* 2 puszki pomidorów krojonych (ok. 400 g)
* mały słoiczek koncentratu pomidorowego
* 3-4 łyżki oleju rzepakowego
* 1 cebula
* 6 pieczarek
* mała puszka kukurydzy z chilli
* przyprawy: sól, pieprz, suszone chilli, papryka słodka, sos sojowy
* opcjonalnie: świeże listki bazylii i tarty parmezan

spaghetti z cukinią1

Przygotowanie:

1. Mięso wrzucamy na rozgrzany olej i podsmażamy, mieszając przez ok. 3 minuty.
2. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i znów podsmażamy kilka minut.
3. W tym czasie kroimy cukinię w kostkę, pieczarki oczyszczamy i kroimy również w dość dużą kostkę.
4. Gdy mięso i cebula są dobrze zarumienione (my lubimy bardzo dobrze, więc czekamy, aż mięso robi się prawdziwie chrupiące), dodajemy  pieczarki i kukurydzę, a po kolejnej minucie pomidory i koncentrat.
5. Całość podgrzewamy, wciąż mieszając – nie pozwalamy, aby pieczarki i cukinia zrobiły się zbyt miękkie, dlatego ważne jest częste kontrolowanie potrawy :)
6. Doprawiamy i… nakładamy! Voila!

spaghetti z cukinią

 

Tags: , , , ,

Dodaj komentarz

 

 
 

  • Facebook